Selvforkælelse i form af Århus' bedste take-away

Tankemylder om institutioner og adskillelseskultur

hjemmepasning

Selvfølgelig sker der noget med én, når man bliver mor. Prioriterer forandres og forskubbes, for der er pludselig noget, der er langt vigtigere end en selv. Det er en kæmpe kliché, så det er ikke fordi, jeg ikke havde hørt om det, men jeg var alligevel ikke forberedt på, hvordan det føles, når ens (indre såvel som ydre) verden i den grad forandrer sig.

Jeg har snakket lidt om det herinde, men det er intet i forhold til hvor meget det fylder for mig, det her med om Oskar skal i vuggestue. Vi blev tilbudt en plads tilbage i december, som vi endte med at takke ‘nej’ til med den største ro i maven (det skrev jeg om her). Havde vi sagt ja, skulle Oskar starte nu her den første. Som i om en uge!

Min fornemmelse dengang var, at februar var alt alt for tidligt, og jeg fik så mange “jaja, men meget kan jo ændre sig inden februar” – og det er i og for sig heller ikke forkert. Meget har ændret sig. Oskar har taget et kæmpe motorisk hop og også på det mentale kan man mærke en kæmpe udvikling og en udvidet bevidsthed. Men hvad der ikke har ændret sig en tomme, er min mavefornemmelse – jeg er så glad for, at han ikke skal starte allerede nu.

Lidt naivt troede jeg, at der ville gå et godt stykke tid, før vi fik tilbudt en ny plads, men de er altså effektive ved pladsanvisningen og allerede i starten af januar fik vi et nyt tilbud med start pr. 1/3. Denne gang i den vuggestue jeg havde søgt som 1. prioritet back then. Det er en af dem med tæskelang venteliste, for den er vist ret populær, og helt ærligt, det gjorde det sværere at sige nej. For hvad nu hvis vi skal bruge en plads til marts og vi så har sagt nej til en god en? Så vi har accepteret pladsen, og jeg var nødt til at få Christian til at gøre det, fordi alt i mig skriger. Jeg kunne simpelthen ikke trykke “accepter”.

Så ja. Oskar har en vuggestueplads og skal starte på grøn stue til marts. Og jeg hader det. Jeg ville allerhelst holde ham hjemme indtil børnehaven. Alternativt bare de første to år, og hvis vi strammer skruen, så sgu da i hvert fald til han er et år. Han er 11 måneder, når han skal starte. Vores økonomi, som den ser ud lige nu, er ikke til, at jeg kan hjemmepasse. Vi bor for dyrt og vil rigtig gerne flytte asap (det glæder jeg mig i øvrigt helt vildt til at fortælle om, men der er lige nogle praktiske ting, der skal falde på plads).

Det er ikke engang specielt mange penge, der vælter læsset i forhold til hjemmepas, så hvis Århus kommune bare gav lidt tilskud til hjemmepasning – som i nogle-og-30 af landets kommuner gør – så kunne det være et valg baseret på følelser og ikke økonomi. Alternativt skal jeg tjene mere på bloggen eller finde et super fleksibelt deltidsjob (så hvis I har sådan et i baglommen, så råb lige højt!).

Min barsel slutter i dag og jeg har været ved at trykke “forlæng barsel” mindst ti gange siden i morges. Jeg kan nemlig godt forlænge den med 8 uger, men det bliver uden penge, fordi vi er nogle klaphatte, der ikke har sparet op. Altså, de otte uger kan vi godt komme igennem, men så står vi jo bare med samme problem bagefter – det føles så grundlæggende forkert at skulle aflevere ham i en institution (eller dagpleje for den sags skyld), at jeg får en knude i maven bare ved tanken. Det fylder alt inden i mig. Der går ikke en time, hvor jeg ikke tænker på det, og det er enormt svært at forklare, hvorfor det går mig så meget på – det er mavefornemmelse. Det gør ondt i hjertet. Og hvad fanden gør man så?

Siden jeg blev gravid har alle offentlige instanser fortalt mig, at jeg skulle stole på min mavefornemmelse – men nu er den ubelejlig i forhold til arbejdsmarkedet, og så skal man tysse på stemmen indeni. Min fornemmelse er, at vuggestuen grundlæggende er til for forældrenes skyld og ikke barnets – men når behovet hverken er mit eller Oskars, så virker det altså dumt.

Jeg afslutter mit indlæg her – det er allerede både for langt, for rodet og en tand til den whiny side. Men det skulle ud. For nu har Oskar fået plads i en institution. Mit hjerte gør ondt. Og så må jeg jo “lige se det an”. Mest fordi jeg ikke ved, hvad jeg ellers skal gøre.

12 kommentarer

  • Ida

    De fleste børn er nu ganske glade for at være i institution eller dagpleje. Jeg synes bare man skal have valget selv at bestemme over sit familieliv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nana Bech

      Det er helt sikkert det rigtige valg for nogen! Og jeg er helt enig med dig i, at det skal være ens eget valg – min pointe er mest, at det valg gerne måtte være lettere at træffe (altså jeg er ikke i tvivl om hvad der er rigtigt for os, men i vores situation lige nu, har vi ikke råd til at træffe det valg).

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ida

      Det lyder mere som om det er det rigtige valg for dig selv? Forstå mig ret, men når jeg læser hvad du skriver så omtaler du faktisk kun dine egne følelser og behov? De fleste børn elsker at være sammen med andre børn og nogle få gør bare ikke, men man påfører sine børn enormt mange negative følelser. Hvis du er utryg i en situation vil han jo lynhurtigt lære at være bange.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nana Bech

      Det forstår jeg faktisk godt, at du siger. Tænkte det selv, da jeg skrev det – men jeg kunne heller ikke få mig selv til at skrive “Oskar vil ikke kunne lide det”, for det ved jeg jo reelt set ikke? Jeg har kun min egen mavefornemmelse – mine egne følelser – at gå ud fra. De bunder jo så i, hvad jeg tror Oskars behov er.
      Jeg tænker desuden ikke, at alternativet til vuggestue er, at han ikke skal møde andre børn (selvom jeg helt ærligt ikke tror, at de får skide meget ud af hinanden, når de er så små). For mig ville alternativet være legegrupper og min mødregruppe, så forskellen grundlæggende ville være, at han altid kunne vende sig om midt i en leg og finde mig og ikke en pædagog, hvis du forstår :)?
      Og det er helt rigtigt med følelserne – af samme grund er jeg ikke sikker på, om det bliver mig, der skal køre ham ind. Ved simpelthen ikke, om jeg kan pakke mine følelser nok sammen. Men det ser vi på til den tid.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ida

      Igen – jeg tror du er lidt farvet af dine egne følelser. Min pige elsker at være sammen med de andre børn. Hun kravler hen til dem og krammer dem så snart hun ser dem. De fodrer hinanden (noget værre gris i øvrigt). De sover sammen og leger sammen. Det passer simpelthen ikke at de ikke får noget ud af hinanden, og hun elsker bare sin dagplejer – hun bliver SÅ glad når hun ser hende. Hver morgen. Hun er blevet meget mere selvsikker og rolig efter hun er startet. Men den slags hører man belejligt nok ikke fra dem, der på prædiker at hjemmepasning er det eneste rigtige, og vi andre er hjernevaskede får (looking at you, Mie Wedsgaard)
      Men hav lige in mente at jeg har lavet en strong and independant woman som aldrig har været bange for fremmede.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nana Bech

      Jeg har måske ikke skrevet det tydeligt nok – jeg er 100% i mine følelsers vold her (og er helt klar over det, hvis det ikke skulle være tydeligt). Det er med mine følelser/mavefornemmelse/intuition, at jeg har truffet alle valg for Oskar fra før han overhovedet kom ud. Det er i øvrigt også sådan, jeg lever mit liv generelt. Meget følelsesstyret. Og jeg ser det ikke som en modsætning til fornuft og logik – de er forlængelser af hinanden (men det er et sidespor).

      Jeg er godt klar over, at der er en chance for, at Oskar kommer til at elske det (og det håber jeg da, nu vi ikke rigtig har et alternativ). Min fornemmelse er bare, at det ikke er for ham. Han er super tryghedssøgende og har det allerbedst, når jeg er lige ved siden af ham – det udelukker ikke, at han kan falde til i en vuggestue, men det får mig til at tænke, at det sgu nok ikke er hans førstevalg, hvis han havde noget at skulle have sagt).

      Det lyder i øvrigt skide hyggeligt med ungerne i dagplejen :). Det var måske også lidt sort/hvidt jeg fik formuleret den bisætning. Jeg kan da også se, at Oskar er fascineret af andre små børn – specielt dem fra mødregruppen, som han kender.

      Til det der med udviklingen kan jeg ikke lade være med at tænke, at den kommer ligemeget om man sender dem i dagpleje, vuggestue, privat pasning, hjemmepasning eller til månen. Der sker fx helt vildt meget med Oskar lige i øjeblikket, og det er lige præcis en uge siden, at han skulle have startet, hvis vi havde sagt ja til den første vuggestueplads.

      Mht. til at man belejligt nok ikke hører den slags historier, så er min oplevelse faktisk, at det er den slags historier jeg får sådan cirka 99 ud af 100 gange – at det nok skal gå, at børnene falder til, at de elsker det. Alt det. At de så ikke kommer fra én, der finder meget mere mening i hjemmepasning efter en dårlig oplevelse med institution, synes jeg giver meget god mening? Ligesom at din historie prædiker udepas og ikke hjemmepas? Jeg synes i øvrigt slet ikke, at Mie Wedsgaard er så sort/hvid, men det er nok øjnene, der læser :).

      Og sejt med min datter! Oskar er enormt skeptisk overfor fremmede og han er i hvert fald ikke independant, haha. Men mon ikke det kommer en dag? Det tror jeg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne

    Åh hvor jeg føler med dig, har stået i helt samme situation med min datter på 2,5 år. Hun var 13 mdr da hun startede i en kæmpe stor integreret institution med 18 børn på stuen. Alt i mig skreg at det føltes forkert og jeg havde ondt i maven hver dag den første måned, særligt fordi hun var meget introvert og følsom og knugede sig ind til mig af angst når hun skulle afleveres. Av av!!
    Men hun har udviklet sig SÅ meget og fået selvtillid, udfordringer, succes oplevelser, venskaber og hun elsker at komme i vuggestuen og har det for fedt. Så nu føles det ikke bare som et opbevaringssted mens vi er på arbejde, men et vigtigt rum for hende til at lære og udvikle sig, særligt socialt, som jeg ikke kunne efterleve hvis vi gik hjemme hver dag. Havde jeg bare vidst det da hun startede…
    Jeg håber du finder ro med jeres beslutning med tiden.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nana Bech

      Altså jeg ved slet ikke om jeg kan få mig selv til at gå fra Oskar, hvis han er utryg. De stakkels pædagoger kommer til at hade mig i starten 🙈.. Men det føles som et tillidssvigt at gå fra ham, synes jeg.
      Jeg håber også, at al min bekymring bliver gjort til skamme! Men jeg ville ønske, at jeg kunne holde ham hjemme, til han selv begynder at søge mere væk fra mig.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vibe

    Det er 29 år siden, og jeg husker det, som var det i går. Min førstefødte starter i dagpleje, mit barn i en fremmed favn, mit falske smil og de påtagede opmuntrende ord, da jeg er nødt til at gå: jeg kommer igen/vi ses snart/ha’ det godt! Hurtige kys, vinke vinke.
    Hulkede da jeg sad bag rattet i min bil.
    Føjforsatan…
    Man kommer igennem det.
    Og lærer vigtige ting på denne ubehagelige rejse. Blandt andet noget om dyb kærlighed. Og om at give slip.
    Krammer herfra…. ❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nana Bech

      Søde Vibe <3

      Jamen præcis! Det er da også grundlæggende helt sindssygt, at man skal skal stå og lade som om alt er godt, når man faktisk ikke synes, at det er det. Og så kan man ellers bruge tiden, mens ens børn er små, på at tæske rundt og have travlt og kun lige se dem et par timer om eftermiddagen og aftenen, før de skal sove – og så forfra? Det r simpelthen så dårligt indrettet.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christine

    Kære Nana.
    Hvor det knuser mit hjerte at læse dit indlæg, og jeg forstår virkelig dine tanker og følelser omkring adskillelse og tillidssvigt. Selvom jeg også ved, at det er sundt for børn at komme ud og blive socialiseret – møde nye udfordringer og udvikle sig derigennem – lyder det bare til at det ikke er den rette løsning for jer (lige nu i hvert fald).
    Hvor er det synd, at det er økonomien der afgør, at du ikke kan passe Oskar hjemme. Jeg håber at I kan finde en løsning, for det skal ikke gøre SÅ ondt! Du har sikkert hørt om deltidspladser, som måske kunne være en løsning for jer.
    Jeg krydser fingre for, at I finder en vej.
    Kh. Christine

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Nana Bech

      Altså for mig at se, er alternativet til vuggestue ikke, at Oskar og jeg bare sidder hjemme i lejligheden i en tosomhedsboble. Tanken var, at vi skulle være med i noget legegruppe og stadig se mødregruppen. Det der med socialisering tror jeg generelt set kommer af sig selv, når små børn møder nye mennesker – jeg kan bare bedre lide tanken om, at han møder verden og menneskerne i den, men kan vende sig til mig, når han bliver utryg (og ikke til en pædagog, der måske, måske ikke ser ham i situationen).
      Ja, jeg er helt ærligt også lidt bitter over, at det skal være et spørgsmål om økonomi – det burde det ikke. Oskar starter på deltidsplads og jeg skal finde noget deltidsjob, for jeg kan da slet ikke bære, hvis han skal være der på fuld tid.

      Tusinde tak for din kommentar <3

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Selvforkælelse i form af Århus' bedste take-away